Skip to main content

Δεκαπενταύγουστος στην Άρτα

17 Αυγούστου 2015

Με την πρέπουσα ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε στην Μητρόπολή μας το Πάσχα του Καλοκαιριού, η Κοίμηση της Θεοτόκου.

     Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, προεξήρχε της πανηγύρεως στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Βύλιζας στην ορεινή Ενορία Ματσουκίου. Παρουσία πλήθος κόσμου τελέσθηκαν ο Εσπερινός, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους να βρίσκονται πάντοτε υπό τη σκέπη της Παναγίας, δεν παρέλειψε δε να εκφράσει τον έπαινο και τις ευχαριστίες του προς όλους όσους κοπίασαν και φρόντισαν ώστε το όμορφο και ιστορικό Μοναστήρι της Βύλιζας να αναστηλωθεί και να είναι σήμερα επισκέψιμο και λειτουργικό.

     Στην Ιερά Μονή του Θεοτοκιού στο Πέτα Άρτης προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας. Κατά την παράδοση του Μοναστηριού, μετα την Ακολουθία του Εσπερινού, ψάλλονται τα εγκώμια της Παναγίας έμπροσθεν του ευπρεπισμένου με άνθη Κουβουκλίου της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Πανοσιολογιώτατος εκτός των καθιερωμένων ευχών, παρακάλεσε όλους να εντείνουν τις προσευχές και δεήσεις προς την Πάναγνο Μητέρα μας, ώστε να μπορέσει ο τόπος μας να ορθοποδήσει πρώτα πνευματικά και κατόπιν κοινωνικά και οικονομικά.

     Στην πόλη της Άρτας το επίκεντρο της εορτής ήταν ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας, στον οποίο ιερούργησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίστροπος  π. Κωνσταντίνος Πλακιάς. Ο ιστορικός Ναός της Αγίας Σοφίας  ανακαλεί μνήμες στους παλαιούς Αρτινούς από τα χρόνια που ως Μητροπολιτικός Ναός χοροστατούσε εις αυτόν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ (Τίκας) ως Μητροπολίτης Άρτης.

     Τέλος σε όλα σχεδόν τα χωριά του ορεινού όγκου της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος κατά τον παραδοσιακό τρόπο με την αρμονική συνύπαρξη της θρησκευτικής συνάξεως και του λαϊκού πανηγυριού (καγκελάρι). Είναι ο καιρός που πραγματικά ζωντανεύουν τα χωριά μας από τους πολλούς φίλους και επισκέπτες. Σε όλες δε τις Ενορίες αναγνώσθηκε η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου με το καθιερωμένο εορταστικό μήνυμα. 

Φωτογραφίες