Skip to main content

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου

06 Ιουνίου 2016

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου το απόγευμα, Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό, στον εγκαινιασμένο Ιερό Ναό του Αγίου στην πόλη της Άρτας.

Στην Ιερά Παράκληση παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Πανοσ/τος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ.
Με το πέρας της Παρακλήσεως, ο Καθηγούμενος κ. Εφραίμ, ομίλησε επίκαιρα αναφερόμενος στην ζωή του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ιδιαιτέρως στην σκληρή δοκιμασία την οποία υπέμεινε ως γνήσιος Μοναχός με προσευχή, υπομονή και καρτερικότητα. Παίρνοντας αφορμή από την ζωή του Αγίου και από σύγχρονες πνευματικές μορφές του Αγίου Όρους, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μοναχού και στην μεγάλη προσφορά του μοναχισμού στον κόσμο. Επιπλέον έφερε στην μνήμη του την επίσκεψη στη Ρωσία το 1997 προκειμένου να λάβουν ευλογία από τον τότε Πατριάρχη Μόσχας μακαριστό Αλέξιο, Ιερό Λείψανο του Αγίου, απότμημα του οποίου φέρει η πόλη μας και κοσμεί τον περίλαμπρο πλέον Ναό του Αγίου. Στη συνέχεια ο γέροντας απάντησε σε πολλά ερωτήματα των πιστών.
Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο για τον εποικοδομητικό Αγιορείτικο λόγο του, αναφέρθηκε στη δύναμη της προσευχής, και συγκεκριμένα στην συνεχόμενη προσευχή την οποία κάνουν οι Μοναχοί μας για όλη την ανθρωπότητα.

Φωτογραφίες